We blijven het zeggen: een vloer is een van de belangrijkste elementen van een interieurontwerp. Het kiezen van de juiste vloer is essentieel, je begrijpt, wij hebben een lichte voorkeur voor een houten of parket vloer, maar wist je dat het toevoegen van de juiste afwerking net zo belangrijk is? Plinten, ook wel bekend als plintlijsten, vormen een cruciaal detail bij het afwerken van een houten of parketvloer. Deze houten of MDF (Medium-Density Fiberboard) stroken bedekken de naad tussen de vloer en de muur, waardoor een nette en afgewerkte uitstraling wordt gecreëerd.

mdf sfeer plinten houten vloeren parket novio parkettechniek nijmegen

Wij krijgen vaak vragen over het gebruik van verschillende soorten plinten, met name MDF plinten, bij een houten of parketvloer. In deze blog hopen we wat vragen te kunnen beantwoorden. Zo bespreken we drie topmerken op het gebied van plinten, waarom het gebruik van ervan essentieel is, de voor- en nadelen van verschillende soorten plinten, belangrijke overwegingen bij het plaatsen van plinten en waarom het verstandig is om dit door een specialist te laten doen. Bovendien kijken we naar de laatste trends op het gebied van plintontwerp. Heb je hierna nog steeds vragen? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.

1. Waarom plinten gebruiken?

Plinten zijn niet alleen een esthetisch detail, maar ze hebben ook praktische voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van plinten belangrijk is:

 • Afwerking: Plinten zorgen voor een nette en afgewerkte uitstraling van de vloer en voorkomen dat ruwe randen of openingen tussen de muur en de vloer zichtbaar zijn.
 • Bescherming: Ze beschermen de muur tegen beschadigingen door meubels, stofzuigers en schoenen, waardoor de verf of behang in goede staat blijft.
 • Verborgen bekabeling: Plinten kunnen worden gebruikt om kabels en bedrading achter te verbergen, wat zorgt voor een opgeruimde en veilige omgeving.
 • Geluidsdemping: Ze kunnen helpen om geluiden te dempen, vooral in ruimtes met houten of harde vloeren.

2. Wat zijn de top MDF plinten merken?

Er zijn verschillende soorten plinten op de markt, maar MDF plinten zijn een populaire keuze bij houten of parketvloeren. MDF plinten zijn gemaakt van geperst houtvezel dat wordt afgewerkt met een fineerlaag, waardoor ze een mooie uitstraling krijgen.

Wij hebben onze drie favoriete merken voor MDF plinten voor je op een rij gezet:

flexibele mdf plinten novio parkettechniek houten vloeren nijmegenMDF Sfeer plinten

 1. De MDF sfeer plinten kent een ruim assortiment in verschillende stijlen, hoogtes en diktes.  Zo zijn de plinten beschikbaar in 10 varianten, van modern tot barok. Daarnaast zijn de MDF sfeer plinten beschikbaar in verschillende RAL-kleuren, waardoor er voor elk interieur een passende sfeerplint te vinden is.
  Er zijn ook sfeerplinten beschikbaar voor speciale ruimtes of andere omstandigheden. Zo zijn diverse plinten voorzien van een contactgeluid reducerende strip. Kan je de Flexibele Sfeerplint ieder type muur afgewerkt worden, zelfs de ronde muren! En kan de Renovatieplint over bestaande plinten geplaatst worden. Wat zorgt voor minder sloopwerk, wel zo snel!
 2. MDF Folie plinten

  Folieplinten zijn plinten met een folielaag. Deze folielaag kennen een verstevigende en beschermend laag die over plinten worden aangebracht. Folieplinten zijn steviger dan normale plinten. Folieplinten worden afgewerkt geleverd en hebben al een kleur, dus na het installeren van folie plinten is het niet nodig om nog een laklaag, verf of andere afwerkmethode te gebruiken. Maar ze zijn zijn overschilderbaar in elke gewenste kleur indien wenselijk.

 3. MDF Budget plinten

  Budget plinten zijn scherp geprijsde MDF plinten die éénmaal gegrond zijn. Deze plinten dienen zelf geschilderd te worden in een kleur naar keuze. De plint is geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes en is eenvoudig te plaatsen met bijvoorbeeld montagekit of spijkers. De Budget plinten hebben een strakke afwerking van de overgang tussen de vloer en de muur en zijn geschikt voor verschillende interieurstijlen.

 

zwarte witte mdf plinten houten vloeren nijmegen

 

3. Waarom kiezen voor MDF plinten? De voordelen:

 • Betaalbaar: MDF plinten zijn over het algemeen goedkoper dan massief houten plinten, waardoor ze een budgetvriendelijke optie zijn.
 • Veelzijdigheid: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor ze passen bij verschillende interieurstijlen.
 • Gemakkelijk te verven: MDF plinten kunnen gemakkelijk worden geverfd in elke gewenste kleur, waardoor ze aanpasbaar zijn aan je interieur.
 • Geen krimp of uitzetting: In tegenstelling tot massief hout zijn MDF plinten minder gevoelig voor krimp of uitzetting als gevolg van vochtigheid en temperatuurveranderingen.

4. Waar op te letten bij het zetten van plinten

Het plaatsen van plinten is een nauwkeurig karwei dat aandacht en vaardigheid vereist.

 • Nauwkeurige metingen: Zorg ervoor dat de lengte van de muur nauwkeurig opgemeten wordt en er rekening gehouden wordt met hoeken en andere obstakels voordat je de plinten snijdt.
 • Voorbereiding van de ondergrond: Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en droog is voordat je de plinten aanbrengt.
 • Lijm of nagels: Je kunt MDF plinten bevestigen met speciale lijm of nagels, afhankelijk van de voorkeur en de instructies van de fabrikant.
 • Afwerking: Na het bevestigen van de plinten moet eventuele spleten opgevuld worden, daarnaast dien je de plinten te schuren en schilderen voor een perfecte afwerking.

5. Waarom het laten doen door een specialist?

sfeer mdf plinten elegant houten vloeren nijmegen

Hoewel het installeren van plinten een verleidelijk doe-het-zelfproject lijkt, in het rijtje hiervoor lees je al dat het toch een enorm precisiewerkje kan zijn. Daarom adviseren om dit aan een specialist over te laten. Novio Parkettechniek heeft veel ervaring in het zetten van MDF plinten.

 • Ervaring en vakmanschap: Een specialist heeft de nodige ervaring en vakmanschap om plinten nauwkeurig te meten, snijden en plaatsen voor een professionele afwerking.
 • Gereedschap en apparatuur: Een specialist beschikt over gespecialiseerd gereedschap en apparatuur die nodig zijn voor een vlekkeloze installatie.
 • Tijdbesparing: Het laten doen door een specialist bespaart je tijd en moeite, zodat jij je kunt richten op andere aspecten van het interieurproject.
 • Garantie: Professionele installateurs bieden vaak garanties op hun werk, waarbij je bij problemen altijd kunt rekeningen op een passende oplossing.

6. Wat zijn de laatste trends?

Op het gebied van plintontwerp zijn er enkele opvallende trends:

 • Minimalistisch ontwerp: Strakke, eenvoudige plinten passen goed bij de groeiende trend van minimalistische interieurs.
 • Contrasterende kleuren: In plaats van de plinten te laten samensmelten met de muur, kiezen sommige ontwerpers ervoor om ze in een contrasterende kleur te schilderen, waardoor ze een opvallend kenmerk worden.
 • Gebruik van hoogwaardige materialen: Plinten van massief hout, metaal of natuursteen winnen aan populariteit vanwege hun luxe uitstraling en duurzaamheid.

Kies voor een nette afwerking en finishing touch

Plinten zijn dus een onmisbaar afwerkingsdetail bij het leggen van een houten of parketvloer. Ze zijn betaalbaarheid en veelzijdigheid, bieden een nette uitstraling en bescherming, maar kunnen ook dienen als verborgen kabelgoten en geluidsdempers. Bij het plaatsen van plinten is precisie belangrijk, dit laten uitvoeren door een specialist verzekert je van een altijd professionele en mooie afwerking. Bovendien geef je je interieur met MDF plinten altijd een persoonlijke touch of bijzonder uitstraling door te kiezen voor jouw gewenste stijl, kleur en afwerking.

Wil je onze MDF plinten met eigen ogen bekijken? Of wil je advies?
Maak een afspraak in onze showroom. We helpen je graag!