Onze diensten

Onderhoud houten vloeren

Het belang van

Het onderhouden van jouw houten vloer

Een houten vloer is een tijdloze en stijlvolle keuze voor elk interieur. Of het nu gaat om een gezellig rijtjeshuis, ruime twee-onder-een-kap-woning, klassiek landhuis of een modern appartement: een houten vloer voegt warmte en karakter toe aan elke ruimte. Echter, om de schoonheid en duurzaamheid van een houten vloer te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel.

 

Op deze pagina lees je meer over het belang van het onderhouden van een houten vloer en delen we waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je vloer er jarenlang als nieuw blijft uitzien.

De natuurlijke schoonheid van hout

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een houten vloer is de natuurlijke schoonheid ervan. Elk stuk hout heeft zijn eigen unieke nerfpatroon en kleurvariaties, waardoor elke vloer een kunstwerk op zich is.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat hout een natuurlijk materiaal is dat blijft leven, zelfs nadat het is verwerkt tot vloerdelen. Schommelingen in temperatuur en vochtigheid kunnen ervoor zorgen dat het hout uitzet en krimpt, wat op den duur kan leiden tot scheurtjes en barstjes. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je deze problemen voorkomen en de natuurlijke schoonheid van je houten vloer behouden.

houten vloeren parket novio parkettechniek flamingo

Vloerkleden

brinker carpets vloerkleden houten vloer nijmegen parket novio

De mooiste vloerkleden vind je bij Brinker Carpets. Zij staan bekend om hun een uitgebreide collectie van de hoogste kwaliteit handgeweven karpetten in vele kleuren.

Vloerbescherming

scratch no more vloerbescherming vilt houten vloer nijmegen parket

Scratch no More ontwikkelt hoogwaardige stoelpootdoppen en meubelglijders die beschadiging van houten vloeren door het krassen van stoel- en tafelpoten en andere meubelen voorkomen.

Luchtontvochtigers en luchtbevochtigers

stadler form luchtbevochtiger vocht houten vloer nijmegen parket

Stadler Form produceert prachtig vormgegeven huishoudelijke apparaten voor het verbeteren van de lucht en het binnenklimaat.

Let bij een houten vloer hier op

Je wilt natuurlijk dat jouw vloer zo lang mogelijk mee gaat. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is een gebruiksvoorwerp. Maar dat betekent niet je niks kunt doen tegen beschadigingen en/of andere invloeden. Onderhoud van je houten vloer is key om zo lang mogelijk van je vloer te kunnen genieten. Wel zo duurzaam!

Bescherming tegen slijtage

Een goed onderhouden houten vloer is beter bestand tegen dagelijkse slijtage. Vuil, zand en kleine steentjes kunnen krassen en beschadigingen veroorzaken wanneer ze onder schoenen worden meegenomen en over de vloer worden verspreid. Ook kunnen meubelpoten zonder bescherming krassen en putten achterlaten op het houten oppervlak. Het gebruik van meubelviltjes voorkomt dat. Tevens door regelmatig te stofzuigen, vegen en dweilen voorkom je dat deze kleine deeltjes zich ophopen en je vloer beschadigen. Het plaatsen van matten bij de ingangen van je huis kan ook helpen om vocht en vuil te verminderen dat van buitenaf wordt meegebracht. Net zoals het leggen van vloerkleden is een goed idee om extra bescherming te bieden. 

brinker carpets vloerkleden houten vloer nijmegen parket
scratch no more vloerbescherming houten vloer nijmegen parket
stadler form luchtbevochtigers houten vloer nijmegen parket

Voorkomen van vochtproblemen

Vocht is de grootste vijand van houten vloeren. Overmatige blootstelling aan vocht kan leiden tot kromtrekken, krimpen en zelfs schimmelvorming. Het is essentieel om water gemorst op de vloer onmiddellijk op te ruimen en ervoor te zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid in huis op een optimaal niveau wordt gehouden. Dit kan worden bereikt met behulp van luchtontvochtigers en luchtbevochtigers, afhankelijk van het seizoen en de klimatologische omstandigheden. 

Maar ook dit is belangrijk

Regelmatige inspectie en onderhoud

Naast het routinematig schoonmaken van je houten vloer, is het belangrijk om periodieke inspecties uit te voeren om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen. Controleer op tekenen van slijtage, krassen, losse planken of eventuele veranderingen in het oppervlak van de vloer. Als je dergelijke kwesties opmerkt, is het verstandig om snel actie te ondernemen. Novio Parkettechniek helpt je graag in reparatie en voor advies.

Het belang van schuren en afwerken

Schuren en afwerken zijn cruciale onderdelen van het onderhoudsproces voor een houten vloer. Na verloop van tijd kunnen gebruikssporen en verkleuringen optreden. Door de vloer te schuren, wordt de bovenste laag van het hout verwijderd, samen met eventuele beschadigingen. Vervolgens kan de vloer worden afgewerkt met olie, lak, was of vernis om een beschermende laag aan te brengen en de natuurlijke glans van het hout te versterken. De frequentie van schuren en afwerken hangt af van het type afwerking en de mate van gebruik, maar over het algemeen wordt aanbevolen om dit om de paar jaar te doen.
novioparket houten vloer schuren sebastiaan

Gebruik nooit

Gebruik wel

houten vloeren reinigsproduct schoonmaken onderhoud novio parkettechniek nijmegen

Novio Vloerzeep
Voor het onderhouden en schoonmaken raden wij je onze speciale milde vloerzeep aan. Hij maakt je houten vloer perfect schoon en is zeer houtvriendelijk!

Pas op met agressieve middelen!

Gespecialiseerde reinigingsmiddelen

Bij het schoonmaken van een houten vloer is het van cruciaal belang om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken. Het gebruik van agressieve chemische schoonmaakmiddelen kan het hout beschadigen en de afwerklaag aantasten. In plaats daarvan moeten milde, houtvriendelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Er zijn specifieke reinigingsmiddelen verkrijgbaar die zijn ontworpen voor houten vloeren en die effectief vuil en vlekken verwijderen zonder schade toe te brengen.

Wil je de juiste reinigingsmiddelen voor in huis? Novio Parkettechniek heeft een eigen lijn in schoonmaakmiddelen die jouw houten vloer veilig en goed schoonmaakt. Interesse? Stuur ons een berichtje!

Tips voor

Langer behoud van jouw houten vloer

Conclusie

Investering in duurzaamheid

Een goed onderhouden houten vloer is een investering in de schoonheid en waarde van je huis. Regelmatig onderhoud is essentieel om de natuurlijke charme en duurzaamheid van het hout te behouden. Door aandacht te besteden aan schoonmaak, bescherming tegen slijtage, vochtbeheersing en tijdig schuren en afwerken, kun je je houten vloer in optimale conditie houden en er jarenlang van genieten.

 

Het onderhouden van een houten vloer vergt weliswaar wat tijd en inspanning, maar de beloning is een prachtige vloer waar je jarenlang van kan genieten en een warme, uitnodigende sfeer creëert in je huis. Door bewust te zijn van het belang van onderhoud en door consequent de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je houten vloer altijd stralend en als nieuw blijft, en dat is een investering die zeker de moeite waard is.

Tips voor

Meer vragen over het onderhouden van jouw houten vloer?

Wij begrijpen dat het onderhouden van een houten vloer soms vragen met zich mee kan brengen. Geen zorgen, we staan voor je klaar! Novio Parkettechniek heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van houten vloeren en onderhoud.

Dus, mocht je ooit ergens over twijfelen of specifieke vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om je te helpen en streven ernaar om al jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Offerte

Vraag hier je offerte aan

Vul een aantal gegevens in en ontvang een eerlijke offerte voor jouw droom houten vloer.

1stap 1
2stap 2
3stap 3
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 10 MB, Max. aantal bestanden: 2.