Vloerverwarming
en houten vloeren
Vloerverwarming bij een houten vloer
Een misverstand wat al een lange tijd speelt bij mensen is dat een houten vloer niet goed samen gaat met vloerverwarming. Dat willen we bij Novio Parkettechniek graag voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Een parketvloer gaat uitstekend samen met vloerverwarming. Uiteraard is het van belang zorgvuldig te werk te gaan en de instructies van de verlijmde parketvloer te volgen. Heb of krijg je dus vloerverwarming en wil je dit combineren met een prachtige parket- of houten vloer? Bij Novio Parkettechniek hebben we hier veel ervaring mee. Jouw droomvloer is dichterbij dan je denkt!
Belangrijke aspecten bij een houten vloer op vloerverwarming
Parket houdt warmte langer vast dan andere materialen. Als je vloerverwarming combineert met een parket- of houten vloer heb je dus nooit meer koude voeten. We bespreken graag een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
- Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is dat de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag variëren om krimp en zwelling van het hout te voorkomen.
- Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarover lees je hieronder meer.
- Door parketvloeren in combinatie met vloerverwarming toe te passen creëer je een gezond klimaat in de woning. De luchtstroom bij een conventioneel verwarmingssysteem verplaatst de warme lucht via het plafond, dat hierna afkoelt en en zakt in de kamer en weer wordt aangezogen door de radiator. Deze koude luchtstroom maakt dat je de thermostaat sneller een tikje hoger zet. Door de combinatie van vloerverwarming onder een parketvloer te plaatsen verdwijnt de koude luchtstroom over de vloer en krijg je een constante warmte overdracht vanuit de vloer.
- Het grote voordeel van vloerverwarming op een houten vloer is dat het energiebesparend werkt omdat je de temperatuur één à twee graden lager instelt dan bij een conventioneel verwarmingssysteem.
Geschikte traditionele houtsoorten zoals:
- Eiken
- Merbau
- Afzelia
- Wenge
Houtsoorten die niet geschikt zijn:
- Beuken
- Essen
- Robijn
- Maple
De beste houten vloer voor vloerverwarming
Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikt type parket. De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks gelijmde, traditionele parketvloeren en multiplanken of lamelparket vloeren. Deze types parketvloeren hebben de laagste isolatie waarden en geven de warmte het beste door. Bij alle houten vloeren is het risico op naadvorming aanwezig.
De eiken parketvloer in super populair. Goed nieuws: ook deze is uiterst geschikt voor vloerverwarming! Heb je liever iets anders? Fraaie tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala geven veel kleur aan jouw woning en zijn over het algemeen prima geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
Er zijn een aantal houtsoorten die snel reageren op veranderende omstandigheden van luchtvochtigheid en temperatuur. Deze wil je dus liever vermijden. Dit zijn bijvoorbeeld maple, beuken, essen, jatoba en robijn.
We begrijpen dat je hier misschien vragen over hebt. Daarom staan onze parketspecialisten voor je klaar om antwoord te geven op al jouw vragen. Of bekijk de veelgestelde vragen hieronder!
Veelgestelde vragen
Nee, een vloerverwarming onder je houten vloer is niet noodzakelijk. Wel is het een prettige en duurzame keuze en daarom is het zeer aan te raden
Je bespaart namelijk energie, vloerverwarming kan namelijk tot wel 20% minder verbruiken dan de traditionele radiatoren. Ook creëer je meer ruimte doordat deze radiatoren niet in de weg hangen. Daarnaast is de lucht schoner: door de plotselinge warmte die vrijkomt ontstaat er een hoge luchtcirculatie. Die lucht bevat stof en dwarrelt door je hele woning. Minder stof betekent ook een betere luchtkwaliteit en dus beter voor je gezondheid.
Het rendement van vloerverwarming met parket is afhankelijk van een hoop factoren. Waaronder de houtsoort, de dikte van de houten vloer, isolatie en natuurlijk het vloerverwarmingssysteem.
In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte hij doorlaat. Maar het hout moet ook goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en veranderingen in luchtvochtpercentages. Houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn doorgaans het meest geschikt voor vloerverwarming. Harde houtsoorten geleiden warmte het beste. Op de website van Vloerverwarmingenparket.nl vind je een mooi overzicht van de Rc-waardes van alle houtsoorten.
Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op, wat ervoor zorgt dat het hout gaat uit zetten en de houten vloer bol kan gaan staan. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten, deze moet tussen de 50% en de 65% zijn.
Bij een hoge luchtvochtigheid van meer dan 65% in de zomer is de ruimte ventileren daarom belangrijk. Hierdoor kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Doe dit niet overdag maar als de zon onder is en de temperatuur buiten gezakt is. Heb je een airco, dan kun je ook deze aanzetten zodat het vocht uit de ruimte wordt getrokken. Een luchtontvochtiger kan je helpen het binnenklimaat te stabiliseren, deze voegt, als dat nodig is, vocht aan de lucht toe en blijft het op peil.
Een parketvloer gaat super goed samen met een vloerverwarming. Eikenhout is een populaire houtsoort voor vloerverwarming, want deze is sterk, stabiel en heeft een lage weerstand, tevens kent het een goede prijs/kwaliteit verhouding. Maar ook houten vloeren zoals merbau, teak, afzelia en kambala zijn zeer geschikt.
Wil je deze houtsoorten met eigen ogen bekijken? Breng dan een bezoekje aan onze showroom waar je de mooiste collecties kunt zien. Houten vloeren van maple, beuken, essen, jatoba en robijn reageren snel op veranderende omstandigheden van luchtvochtigheid en temperatuur en adviseren je daarom niet om deze te combineren met vloerverwarming.
Bij het installeren van een vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van droogbouw systemen, natte systemen, isolatieplaten, dekvloeren, elektrische vloerverwarming etc. Welk systeem je kiest zal afhankelijk zijn van jouw woonsituatie en budget.
Bij de meest gebruikte vorm van vloerverwarming liggen de buizen op de constructievloer en zijn afgedekt met een dikke laag zandcement of anhydriet. De leidingen komen onder het vloeroppervlak te liggen. Bij droogbouwsystemen worden kant-en-klare draagplaten direct op de cement- of houten draagvloer bevestigd. Deze platen hebben geconstrueerde geleidingen waarin de verwarmingsbuizen worden aangebracht en worden na plaatsing afgedekt met plaatmateriaal of geëgaliseerd. Welk systeem je ook kiest, de houten vloer komt hierdoor minimaal 15 mm hoger te liggen.
Elk materiaal en elke houtsoort kent zijn eigen Rc-waarde. Een lage weerstand geeft een kortere en een hogere weerstand een langere opwarmtijd. Maar wij adviseren om niet alleen naar de Rc-waarde te kijken, maar ook vooral naar wat jij mooi vindt en wooncomfort.
Er zijn heel veel mogelijkheden. Houten vloeren zijn vaak verkrijgbaar in verschillende gradaties, kleuren en afwerkingen en er zit altijd wel een houtsoort bij, die past bij jouw wensen en interieur. De meest geschikte houtsoorten voor vloerverwarming zijn afromosia, afzelia, bamboe, (Europees) eiken, kambala, merbau, padoek, teak, panga panga en wenge. Wil je een idee krijgen van de mogelijkheden in houtsoorten, afwerkingen en legtechnieken? Maak een afspraak in onze showroom.
Lamelparket is een houten vloer, en niet laminaat zoals vaak gedacht wordt. Laminaat is een kunststof laag die op HDF is gelijmd. Lamelparket wordt ook wel duoplank, multiplank of meerlaagsparket genoemd. En omdat lamelparket hout is gaat deze dus uitstekend samen met vloerverwarming!
Bij lamelparket is het belangrijk dat het geleidelijk opgewarmd wordt en dat de luchtvochtigheid geleidelijk fluctueert. Wil je meer weten? Neem contact met ons op en we beantwoorden je vragen graag.
Anderen gingen je voor
Vraag hier je offerte aan
Vul een aantal gegevens in en ontvang een eerlijke offerte voor jouw droom houten vloer.