Naast dat ze natuurlijk prachtig zijn, voegen houten vloeren ook warmte en karakter toe aan elk interieur. Wel kan er na verloop van tijd slijtage ontstaan, vloeren kunnen hun oorspronkelijke glans verliezen en daardoor dof worden. Gelukkig is er een effectieve manier om deze problemen aan te pakken. Je parketvloer hoeft niet meteen de prullenbak in, want je kunt door het te schuren en opnieuw in de olie te zetten of te lakken je vloer er weer als nieuw uit laten zien! Maar hoe pak je dit aan? In deze blog bespreken we de stappen van het proces stofvrij schuren en leggen we de voordelen van elke afwerking haarfijn voor je uit.

houten vloer stofvrij schuren randenEen houten vloer weer zo goed als nieuw

Het mooie van een parket- of houten vloer is dat je door hem te behandelen, weer een zo goed als nieuwe vloer krijgt. De levensduur van je houten vloer wordt verlengd en zal er nog jarenlang prachtig uitzien. Novio Parkettechniek wordt vaak ingeschakeld om vloeren stofvrij te schuren en opnieuw te behandelen.

Hoe gaan we te werk?

  1. We komen graag eerst bij je langs voor een vloerinspectie, dit doen we geheel gratis en vrijblijvend.
  2. We luisteren naar jouw wensen en bespreken de mogelijkheden. Tijdens ons bezoek nemen we verschillende voorbeelden en kleurstalen mee zodat je meteen een goed beeld hebt van wat mogelijk is.
  3. Nadat alles duidelijk is, gaan we aan de slag en ontvang je van ons een vrijblijvende offerte.
  4. Offerte akkoord? Dan komen we langs op het moment dat voor jou het beste uitkomt en starten we de werkzaamheden voor zowel het stofvrij schuren als het lakken en oliën.

houten vloer stofvrij schuren verschilGroot onderhoud

Kleurverschillen, kale plekken, vuil of krassen? Hoe voorzichtig je ook met je parketvloer omgaat, hout is een natuurlijk product en gaat op een gegeven moment slijtageplekken vertonen. Dan is het tijd voor groot onderhoud. Dit proces begint met het schuren van de vloer om het oppervlak te egaliseren en eventuele beschadigingen te verwijderen. Traditioneel schuren kan veel stof en een grote overlast veroorzaken. Het stof dwarrelt overal heen, wat het reinigingsproces moeilijk maakt. Daarnaast is zulke grote hoeveelheid stof niet goed voor de gezondheid en voor het milieu.

Stofvrij schuren met Festool CTM stofzuiger

Hier is een oplossing voor: stofvrij schuren maakt gebruik van geavanceerde technologie om het stof direct af te zuigen, waardoor een schone en veilige werkomgeving wordt gecreëerd. Bij Novio Parkettechniek gebruiken we hiervoor de speciale stofzuiger van Festool. Deze apparaten kunnen tot wel 99,996% van de luchtgedragen stof verwijderen!

novioparket houten vloer schuren sebastiaanVerschillende afwerkingen: kleur olie en lak

Na het schuren is het tijd om de houten vloer af te werken met een beschermende laag. Er zijn verschillende afwerkingsopties beschikbaar, waarvan kleur olie en lak de meest populaire zijn.

Kleur olie is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een natuurlijke uitstraling en warmte toe wil voegen aan de houten vloer. Deze olie kent verschillende tinten en kan worden afgestemd op de gewenste interieurstijl. Kleur olie dringt diep in het hout door en verrijkt de natuurlijke kleur en textuur, terwijl het tegelijkertijd een beschermende laag vormt tegen vlekken en dagelijkse slijtage. Bovendien is kleur olie gemakkelijk bij te werken en te onderhouden.

Lak is een andere populaire afwerkingsoptie voor houten vloeren. Het biedt een duurzame bescherming en creëert een glanzend, egaal oppervlak. Lakken zijn er in verschillende afwerkingen, waaronder hoogglans, zijdeglans en mat. Hoogglanslak zorgt voor een elegante uitstraling, terwijl zijdeglans en mat lakken een subtielere glans geven. Lak vormt een barrière tussen het hout en de dagelijkse slijtage, waardoor de vloer langer mooi blijft. Het is ook gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor drukbezochte ruimtes.

Onze merken olie en lak voor stofvrij schuren

Bij Novio Parkettechniek maken wij gebruik van de merken Royl Oil 2K, Floorservice en Blue Dolphin om houten vloeren te lakken of oliën. Dit zijn bekende merken in de wereld van vloeronderhoud en -behandeling. Elk merk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen.

royl olie 2k stofvrij schuren houten vloer parketRoyl Oil 2K

Een merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige, tweecomponenten vloerafwerkingen. Hun producten bieden duurzame bescherming en een prachtige afwerking voor verschillende soorten vloeren, zoals hout, beton en laminaat. Royl 2K-afwerkingen zijn bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, waardoor de levensduur van de vloer wordt verlengd. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende glansniveaus, zodat je de gewenste uitstraling kunt creëren. Daarnaast staat Royl OiL 2K bekend als de snelst drogende en meest zuinige olie op de markt. De olie is droog en bestendig na 24 uur en 1 liter is al voldoende voor 30 à 40 m².

floorservice hardwas olie stofvrij schuren houten vloer parketFloorservice

Floorservice kent een breed assortiment aan vloeronderhoudsproducten. Hun productlijn omvat reinigers, onderhoudsolie, lakken en andere benodigdheden voor het schoonmaken en onderhouden van houten vloeren. De producten van Floorservice zijn speciaal ontwikkeld om de natuurlijke schoonheid van hout te behouden en beschermen. Ze bieden een effectieve reiniging, voeden het hout en herstellen de glans van de vloer.

blue dolphin onderhoudsolie stofvrij schuren houten vloer parketBlue Dolphin

Dit merk is gespecialiseerd in producten voor het leggen en afwerken van vloeren. Ze bieden onder andere kleur oliën, parketlijm, egaliseermiddelen en ondervloeren van hoge kwaliteit. De producten van Blue Dolphin staan bekend om hun betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Ze zijn ontworpen om het installatieproces te vereenvoudigen en zorgen voor een stevige en duurzame vloer. Hun kleuren assortiment bestaat uit drie productlijnen: ‘One Coat 2K Oil’, ‘Waterbeits’ of ‘Colour Seal 2K’ en bevatten eigen unieke kleuren.

Is jouw parket- of houten vloer aan vernieuwing toe?

Een nieuwe vloer is dus helemaal niet nodig. Vaak is je vloer opnieuw in de was zetten al de oplossing! Wil je een gratis vloerinspectie? Ben je op zoek naar meer info over stofvrij schuren, ben je benieuwd naar de soorten lak en olie er zijn of heb je andere vragen? Neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag!

houten vloer stofvrij schuren eindresultaat visgraat 01 houten vloer stofvrij schuren eindresultaat visgraat 02