Het leggen van een mooie parketvloer of houten vloer is uiteraard een vak, maar voordat daarmee begonnen kan worden moet er eerst het een en ander gecontroleerd worden. Een goede vloervoorbereiding en controle is daarom van groot belang. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?
Omstandigheden en klimaat houten vloer
Niet alleen moet de werkvloer geschikt zijn voor de toekomstige parketvloer, maar ook de omstandigheden spelen een grote rol. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er sprake is van een gelijkmatige, geschikte temperatuur in de betreffende ruimte(s). Vóór, tijdens en na de werkzaamheden! Ook “vochtige werkzaamheden” zoals het stuken van de ruimte of schilderwerk moeten ver voor het leggen van de parketvloer of houten vloer zijn afgerond.
Vochtcontrole
Geen enkele werkvloer is hetzelfde en moet eerst nauwkeurig beoordeeld worden. Gaat het om een cement, beton- of gipsgebonden ondergrond, dan wordt er eerst een restvochtmeting uitgevoerd. De werkvloeren moeten sowieso altijd droog genoeg zijn om op te kunnen werken. Je moet hierbij denken aan minimaal 24 uur droogtijd. Is de vloer nog niet droog? Dan kan er niet worden gestart!
Vloerverwarming
Afhankelijk van het type vloerverwarming moet er voorafgaand aan de legwerkzaamheden een opstookprotocol worden uitgevoerd. Na het leggen van de houten vloer of parketvloer moet deze opstookprocedure worden herhaald tot een maximale vloertemperatuur van 27-28 graden Celsius. Het gebruik van een luchtbevochtiger is bij deze vloeropbouw noodzakelijk. Voor afwijkende vloerverwarming systemen, zoals bijvoorbeeld infrarood, elektrisch of ingefreesde vloerverwarmingsleidingen, gelden andere opstookprocedures.
> Meer over vloerverwarming onder je houten vloer lees je hier.
Egaliseren
Soms is het nodig om de ondergrond uit te vlakken of te egaliseren. Dit werk moet uiteraard op een professionele manier worden uitgevoerd waarbij de egaliseerlaag sterk en stabiel genoeg is om hierop een parketvloer of houten vloer te plaatsen. Het zelf egaliseren raden wij echt af. Indien er oneffenheden in de ondervloer ontstaan, zal dit altijd zichtbaar blijven. Door het correct egaliseren van een houten vloer verleng je de levensduur van de vloer of bekleding.
Lijmen
Het toepassen van de juiste lijm in combinatie met de juiste lijmkamvertanding vormt de basis voor degelijk legwerk. Het gebruik van polymeer- of silaanlijmen zorgt voor een betrouwbare verlijming en een lange levensduur van de parketvloer. De (hard)- elastische lijmrillen zorgen voor een optimale verbinding met de ondergrond en kunnen tegen een stootje! Daarbij zijn dit soort lijmen niet schadelijk voor de gezondheid en milieu.
Houten vloer vragen? We beantwoorden ze graag
Wil je een nieuwe houten vloer laten leggen? Heb je vragen over de soorten ondergronden ben je nieuwsgierig in de mogelijkheden van vloerverwarming of zoek je de beste parketvloer voor jouw interieur?
Neem contact met ons op, we helpen je graag!