Een parket of houten vloer kan een prachtige toevoeging zijn aan elk huis, het geeft de ruimte een persoonlijke en gezellige uitstraling. Er is ontzettend veel mogelijk in kleur, dessin en materiaal. Bij Novio Parkettechniek werken wij samen met een aantal prachtige houten vloeren merken die staan voor kwaliteit en duurzaamheid. Het is belangrijk om te investeren in een vloer van hoge kwaliteit die jarenlang meegaat en je woning er prachtig uit laat zien.
In deze blog delen we de tips voor het kiezen voor de beste en duurzaamste vloer.

Parket vs houten vloer, wat zijn de verschillen?

Een massief houten vloer is gemaakt van massief houten planken die meestal 18-20 mm dik zijn. De planken worden rechtstreeks op de ondervloer bevestigd met spijkers of schroeven. Massief houten vloeren zijn duurzaam en gaan tientallen jaren mee, maar zijn duurder dan parketvloeren. Ze zijn ook gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid, waardoor ze kunnen uitzetten en krimpen, waardoor er kieren ontstaan.

Parketvloeren zijn opgebouwd uit een aantal dunne lagen hout die op elkaar zijn gelijmd met een toplaag van hardhout. De toplaag kan variëren in dikte van 2 tot 6 mm en is beschikbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen. Parketvloeren zijn minder duur dan massief houten vloeren en minder gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Ze kunnen echter niet (net zo vaak) geschuurd en opnieuw afgewerkt worden als massief houten vloeren.

houten vloer kwaliteit duurzaamAltijd een goede investering

Of je nou gaat voor een parket of een houten vloer, het is altijd een goede investering voor je woning. Het zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, het is ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Wist je dat parket én houten vloeren ook beide uitstekend te combineren zijn met vloerverwarming? Meer informatie daarover lees je hier.

Let op kwaliteit, duurzaamheid en afkomst

Bij het kiezen van een parket of houten vloer is het belangrijk om niet alleen naar de uitstraling te kijken, maar ook naar de kwaliteit en duurzaamheid van de vloer. Het is belangrijk om te investeren in een vloer van hoge kwaliteit die jarenlang meegaat en je woning er prachtig uit laat zien.

Goedkope houten vloeren hebben vaak een lage kwaliteit onderlaag. Wij adviseren altijd om na te gaan waar het hout van de vloer van afkomstig is. Er bestaat namelijk een groot verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten houten vloeren. Bepaald eiken is kwalitatief beter dan andere soorten. Als eiken uit Europa afkomstig is, dan zit je eigenlijk al wel goed. Is het hout iets geler? Dan is deze wellicht afkomstig uit Azië. De bomen groeier daar wat sneller, waardoor de kwaliteit van het hout minder hoog is.

In termen van prijs-kwaliteit verhoudingen, kunnen parketvloeren variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de houtsoort, afwerking en installatie. Het is beter om te investeren in een vloer van hoge kwaliteit die lang meegaat en er prachtig uitziet, in plaats van een goedkopere vloer te kiezen die misschien na een paar jaar weer vervangen moet worden doordat deze snel slijt of verkleurd. Dit zonde van je portemonnee en het milieu.

Een houten vloer passend voor ieder interieur

Het is goed om na te denken over welke houtsoort en afwerking het beste bij jouw stijl en woonbehoeften past, daarnaast is het ook verstandig om rekening te houden met de installatie en het onderhoud van de vloer. Bij Novio Parkettechniek werken wij samen met de houten vloer merken Bauwerk Flamingo en T&G Wood. Al deze merken bieden ook een scala aan afwerkingsmogelijkheden, waaronder lak, olie en hardwaxolie.

houten vloeren parket novio parkettechniek Bauwerk 07Bauwerk Parkett

Bauwerk Parkett is een Zwitsers merk van hoogwaardige parketvloeren. Het bedrijf heeft meer dan 80 jaar ervaring in het vervaardigen van parketvloeren en is wereldwijd bekend om zijn innovatieve ontwerpen en duurzame materialen. Bauwerk maakt gebruik van alleen de beste grondstoffen en produceert parketvloeren in verschillende stijlen, waaronder landelijk, modern en klassiek.

houten vloeren parket novio parkettechniek flamingo
Flamingo Parket

Flamingo Parket is een Nederlands merk dat zich richt op duurzaamheid en vakmanschap. Doordat Flamingo heeft het gehele proces in het eigen beheer in haar fabriek in Barneveld Gelderland heeft: van de onbewerkte vloer tot aan de levering van een prachtig afgewerkte vloer, is de eindgebruiker verzekerd van een degelijk product. Het bedrijf maakt gebruik van alleen FSC-gecertificeerd hout en produceert parketvloeren in verschillende patronen en afwerkingen.

houten vloeren parket novio parkettechniek tgwood 01T&G Wood

T&G Wood is een merk uit het Gelderse Ede dat parketvloeren van hoge kwaliteit produceert. Het bedrijf biedt parket vloeren in verschillende stijlen, waaronder traditioneel, eigentijds en rustiek, en biedt ook aangepaste ontwerpen voor klanten die op zoek zijn naar iets unieks. De houten vloeren van T&G genaamd Cinzento Custom Made® zijn echte sfeermakers en over de hele wereld geliefd bij architecten en parketspeciaalzaken.

Tips voor de beste en duurzaamste parket of houten vloer

Om een zo duurzame mogelijke beslissing te nemen bij de aanschaf van jouw nieuwe parket of houten vloer, zijn er dus een aantal zaken om rekening mee te houden. Ook het leggen van de vloer zelf door een professional kan problemen in de toekomst voorkomen. Dit zijn onze tips om geld en het milieu te besparen nog eens op een rijtje:

  1. Kies de juiste houtsoort: Er zijn veel verschillende houtsoorten beschikbaar voor parketvloeren, elk met hun eigen unieke uitstraling en kenmerken. Kies een kwalitatieve geschikte houtsoort die past bij jouw stijl en budget.
  2. Overweeg de afwerking: Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder lak, olie en hardwaxolie. Elke afwerking heeft zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren. Lak is bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, terwijl olie een natuurlijkere uitstraling geeft en het hout beschermt tegen vocht.
  3. Onderhoud de vloer regelmatig: Om ervoor te zorgen dat jouw parketvloer er jarenlang als nieuw blijft uitzien, moet je deze regelmatig onderhouden. Dit omvat het stofzuigen of vegen van de vloer om vuil en stof te verwijderen, evenals het periodiek reinigen met een speciale parketreiniger. Vermijd het gebruik van water of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de afwerking van de vloer kunnen beschadigen.
  4. Laat je vloer leggen door een expert: Parketvloeren kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, waaronder zwevend, verlijmd of genageld. Elke installatiemethode heeft zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van de situatie in jouw woning. Zwevende vloeren zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te installeren en kunnen worden gebruikt op betonnen ondervloeren, terwijl genagelde vloeren duurzamer zijn en minder kans hebben op kromtrekken.

Heb je vragen, wil je advies of ben je op zoek naar een houten vloeren expert die jou wegwijs kan maken in het grote aanbod van parketvloeren en mogelijkheden? Neem contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.