Een vloer is een van de meest essentiële elementen in ons huis, het is niet alleen een functioneel oppervlak om op te lopen, maar het is ook als een belangrijk decoratief element dat de sfeer en uitstraling van onze leefruimtes kan beïnvloeden. Als het op houten vloeren aankomt, zijn er verschillende opties om uit te kiezen, waarvan parket en massief hout de meest populaire zijn. Wij krijgen vaak de vraag: wat is het verschil tussen een parket en houten vloer? In dit blogbericht gaan we hier dieper op in, bespreken we de voordelen van beide opties en welke parket en houten vloeren wij aanraden.

Het verschil tussen parket en massief houten vloeren

Laten we beginnen met het begrijpen van het fundamentele verschil tussen parket en een (massief) houten vloeren. Beide opties zijn gemaakt van echt hout, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in hun constructie en installatie.

Parket vloeren:

 • Samengesteld hout: Parketvloeren bestaan uit een samenstelling van verschillende houtlagen, die in een patroon zijn gerangschikt. Dit maakt parketvloeren stabieler en minder gevoelig voor krimp en uitzetting door veranderingen in luchtvochtigheid.
 • Diverse patronen: Parketvloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan patronen, zoals visgraat, Hongaarse punt en mozaïek, waardoor je altijd kunt kiezen voor een uniek en aantrekkelijk design.
 • Dikte: De toplaag van parketvloeren is meestal dunner dan die van massief hout, wat betekent dat ze minder vaak geschuurd kunnen worden voordat de ondervloer zichtbaar wordt.

Houten Vloeren:

 • Massief hout: Zoals de naam al aangeeft, bestaat massief houten vloeren uit één massief stuk hout. Dit maakt een vloer duurzaam en zorgt voor een lange levensduur.
 • Schuurbaarheid: Massief houten vloeren kunnen meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt, waardoor ze er na jarenlang gebruik als nieuw uit kunnen zien.

houten vloer kwaliteit duurzaam

Voordelen parket en houten vloer

De keuze voor een parketvloer of houten vloer kan persoonlijk zijn, maar kan ook te maken hebben met je woonomgeving of budget. Elke vloer kent zo zijn voordelen, maar ze kennen ook overeenkomsten. Twijfel je over welke vloer het beste past in jouw woning of specifieke leefruimte? Hieronder sommen we ze graag alle voordelen voor je op. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op, we beantwoorden ze graag.

Voordelen van parketvloeren

 • Stabiliteit: Dankzij de samengestelde constructie zijn parketvloeren minder gevoelig voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende klimaten.
 • Voor elk interieur: Eigenlijk kennen zowel parket of houten vloeren een groot assortiment aan patronen en houtsoorten, waardoor je de perfecte vloer kunt kiezen die bij jouw interieurstijl of woning past.
 • Lange levensduur: Hoogwaardig parket gaat lang mee en kan opnieuw worden geschuurd en afgewerkt om de levensduur te verlengen.
 • Milieuvriendelijk: Parketvloeren zijn vaak gemaakt van duurzame houtsoorten en kunnen worden hergebruikt.

Voordelen van massief houten vloeren

 • Duurzaamheid: Massief houten vloeren zijn bij uitstek duurzaam en kunnen generaties lang meegaan.
 • Aanpasbaarheid: Je kunt massief houten vloeren herhaaldelijk schuren en afwerken om de kleur en uitstraling aan te passen aan veranderende interieurvoorkeuren.
 • Natuurlijke uitstraling: Massief hout straalt een warme en authentieke uitstraling uit, wat een gezellige sfeer in huis creëert.
 • Waardevast: Massief houten vloeren kunnen de waarde van je huis verhogen, omdat ze als hoogwaardige vloerbedekking worden beschouwd.

verschil parket houten vloer nijmegen visgraat verschil parket houten vloer nijmegen planken verschil parket houten vloer nijmegen dambord

Houtsoorten

Zowel parket- als massief houten vloeren hebben dus overeenkomsten, maar ook verschillen. Ook als het gaat om de houtsoorten, kleuren en afwerkingen zijn er verschillende opties die beschikbaar zijn. Het kiezen van de juiste houtsoort, kleur en afwerking is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je huis. Gelukkig kun je bij Novio Parkethuis in Nijmegen terecht voor een uitgebreid assortiment aan houten vloeren, waar je professioneel advies kunt krijgen om de perfecte keuze te maken. Dit zijn enkele populaire keuzes van het moment:

 • Eiken: Eikenhout is een van de meest populaire keuzes vanwege zijn duurzaamheid en mooie nerfpatronen.
 • Walnoot: Walnoothout heeft een rijke, donkere kleur en geeft een luxe uitstraling aan je interieur.
 • Esdoorn: Esdoornhout is licht van kleur en heeft een gladde, gelijkmatige nerf.
 • Kersen: Kersenhout heeft een warme, rode tint en wordt vaak gebruikt voor een klassieke uitstraling.

Kleuren

 • Natuurlijke kleur: Veel mensen geven de voorkeur aan de natuurlijke kleur van het hout, omdat het een tijdloze uitstraling heeft.
 • Witte en grijze tinten: Wit en grijs zijn populaire kleuren voor een modern en licht interieur.
 • Donkere tinten: Donkere kleuren zoals espresso en mahonie creëren een elegant en klassiek effect.

Afwerkingen

 • Matte afwerking: Matte afwerkingen zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en krasbestendigheid.
 • Glans afwerking: Glanzende afwerkingen geven een vloer een opvallende, reflecterende uitstraling, maar kunnen gevoeliger zijn voor krassen.
 • Geborstelde afwerking: Deze afwerking heeft een textuur die de natuurlijke houtnerf accentueert.

novio verschil parket en houten vloer nijmegenLaat je adviseren bij Novio Parkettechniek

Hopelijk hebben we je het verschil tussen parket en houten vloer goed weten uit te leggen. Bij Novio Parkettechniek in Nijmegen zijn wij bekend met de meest hoogwaardige parket- en massief houten vloeren. Wij hebben de beschikking uit een ruime keuze parket- en houten vloeren zodat je altijd de perfecte vloer kunt vinden die past bij jouw smaak en interieur.
Sebastiaan en zijn team staan klaar om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze en geven advies over de installatie en het onderhoud van je vloer. Wij gaan dan ook voor de allerbeste kwaliteit. Je kunt bij ons rekenen op hoogwaardige materialen en vakmanschap, wat resulteert in duurzame en prachtige parket en houten vloeren die op zeer professioneel niveau gelegd worden.

Al vele tevreden klanten ging je voor. Heb je vragen of wil je onze collectie parket- en houtenvloeren komen bekijken? Je bent welkom in onze showroom in Nijmegen. Maak een afspraak via knop ‘Afspraak maken’ in het menu (of via mobiel via hamburger icoon)  of bel of mail ons.