Een parket of houten vloer brengt warmte en karakter in elke ruimte, maar om er lang van te kunnen genieten, is goed onderhoud essentieel. Of je nu net een nieuwe vloer hebt laten leggen of er al jaren van geniet, door de juiste verzorging en onderhoud kun je je houten vloer zo lang mogelijk mooi houden. In deze blog delen we de 5 beste tips om je parket en houten vloer in topconditie te houden, zodat je er jarenlang plezier van hebt.

houten vloeren reinigsproduct schoonmaken onderhoud novio parkettechniek nijmegen1. Regelmatig reinigen

Een van de basisprincipes van het onderhouden van een parket of houten vloer is regelmatig schoonmaken. Stof, vuil en zandkorrels kunnen schurend werken en de afwerking van je vloer beschadigen. Gebruik een zachte bezem, stofzuiger met een parketborstel of een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, aangezien water de vijand van hout is. Een vochtige doek of dweil is voldoende, maar vermijd overmatig watergebruik om kromtrekken en krimpen van het hout te voorkomen. Gebruik verder ook nooit bleek, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep om je vloer te reinigen. Voor hardnekkige vlekken of vuil dat zich heeft opgehoopt, kun je het beste speciale houten vloerreinigers gebruiken. Deze zijn ontworpen om effectief te zijn zonder de beschermende afwerking van de vloer aan te tasten. Bij Novio Parkettechniek kun je deze vloerreinigers bestellen.

brinker carpets vloerkleden houten vloer nijmegen parket novio2. Bescherming tegen krassen en deuken

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor krassen en deuken, vooral op plekken in je leefruimte waar je je veel bevindt. Om je vloer te beschermen, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen.

  • Plaats viltglijders onder stoelen, tafels en meubelpoten om krassen te voorkomen als ze worden verschoven. De hoogwaardige stoelpootdoppen en meubelglijders van Scratch no More bijvoorbeeld, voorkomen krassen van stoel- en tafelpoten en andere meubelen die houten vloeren makkelijk beschadigen.
  • Vermijd het slepen van zware meubels over de vloer en til ze liever op bij verplaatsing.
  • Een goede vuilmat of droogloopmat bij de ingang van je huis kan wonderen doen om schurend vuil en zand buiten te houden. Dit voorkomt niet alleen krassen, maar vermindert ook het risico op slijtage van de afwerking van je vloer. Zorg ervoor dat je de mat regelmatig schoonmaakt om de effectiviteit te behouden.
  • Een vloerkleed beschermt je houten vloer ook tegen beschadigingen en kan tevens een mooie toevoeging zijn voor je houten vloer en interieur. Brinker Carpets bijvoorbeeld heeft prachtige kleden voor elke leefruimte.

Bovengenoemde producten kun je allemaal bestellen bij Novio Parkettechniek. Neem hiervoor contact met ons op.

houten vloer stofvrij schuren duurzaam3. Regelmatig onderhoud van de afwerking

De afwerking van je parket of houten vloer is de beschermende laag die het hout beschermt tegen vocht, vlekken en slijtage. Het is belangrijk om deze afwerking regelmatig te onderhouden om de levensduur van je vloer te verlengen. Wij adviseren om jaarlijks een nieuwe laag afwerking aan te brengen, afhankelijk van het gebruik van de vloer. Door de vloer te schuren, wordt de bovenste laag van het hout verwijderd, samen met eventuele beschadigingen. Vervolgens kan de vloer worden afgewerkt met olie, lak, was of vernis om een beschermende laag aan te brengen en de natuurlijke glans van het hout te versterken.
Een aantal tips:

  • Voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe afwerking, zorg ervoor dat de vloer grondig is gereinigd.
  • Schuur indien nodig de oude afwerking licht op met fijn schuurpapier.
  • Kies een afwerking die geschikt is voor jouw type vloer en lees de instructies zorgvuldig door.
  • Breng de afwerking gelijkmatig aan met een schone, zachte doek of kwast en laat het goed drogen voordat je de vloer weer in gebruik neemt.

Heb je geen zin of tijd om dit zelf te doen of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op. Wij adviseren je graag of nemen deze werkzaamheden voor je uit handen.

stadler form luchtbevochtiger houten vloer nijmegen parket4. Reguleer de luchtvochtigheid

Hout is gevoelig voor schommelingen in luchtvochtigheid, wat kan leiden tot uitzetting en krimp. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Gebruik een luchtbevochtiger in droge omstandigheden en zorg voor voldoende ventilatie in vochtige omgevingen. Ideale luchtvochtigheid voor houten vloeren ligt tussen de 40% en 60%. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden en minimaliseer je de kans op problemen zoals kromtrekken, barsten en krimpen van het hout. De luchtbevochtigers en luchtontvochtigers van Stadler Form helpen niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren, maar zorgen ook een gezonde leefomgeving te creëren. En hun apparaten ziet er ook nog eens stijlvol uit! Meer weten? Neem contact met je ons, we laten je graag de mogelijkheden zien.

5. Voorkom blootstelling aan zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van je houten vloer doen vervagen en kan zelfs leiden tot vervorming van het hout. Gebruik gordijnen, jaloezieën of zonwering om de blootstelling aan de zon te verminderen, vooral op zonnige dagen. Regelmatig verplaatsen van meubels en tapijten kan ook helpen om de blootstelling aan de zon gelijkmatig te verdelen en zo kleurverschillen te voorkomen.

Vragen over het onderhouden van jouw houten vloer?

Het onderhouden van een parket of houten vloer vereist enige aandacht, maar het is het zeker waard. Door regelmatig te reinigen, je vloer te beschermen tegen krassen, de afwerking te onderhouden, de luchtvochtigheid te reguleren en blootstelling aan zonlicht te verminderen, kun je ervoor zorgen dat je vloer er niet alleen prachtig uitziet, maar ook jarenlang meegaat. Heb je nog vragen, schroom niet om contact met ons op te nemen. We beantwoorden je vragen graag.